Lluís Madurell: “La Viquipèdia en català és un cas únic de relació comunitària”

64_Viquitrobada_Girona,_15_nov_2015

Lluís Madurell és viquipedista des de molt jove. Membre d’Amical Wikimedia, ha impulsat diverses iniciatives al camp de Tarragona per promocionar la Viquipèdia i els seus projectes germans.

Com vas començar?

Les meves primeres edicions van ser el 2009, però no vaig començar a editar de forma continuada fins al 2010. Al cap d’un temps, vaig començar a participar a través de l’organització Amical Wikimedia fent diverses activitats a Tarragona i als voltants.

A l’institut, teníem ordinadors a l’aula en totes les assignatures i s’utilitzava entre els estudiants per buscar informació. Vaig veure que també tenia una vessant participativa, que era una cosa que podíem fe tots. Em va semblar molt interessant provar-ho i sovint editava a classe.

Què et motiva editar la Viquipèdia?

L’interès per conèixer noves coses. Per obtenir nous coneixements, sobretot. També sempre m’ha semblat atractiu escriure i la Viquipèdia és una forma que m’enriqueix molt.

Com veus la participació dels joves a la Viquipèdia?

En general, es pot dir que la comunitat de la Viquipèdia sempre ha estat molt oberta a la gent jove, ja que sovint tenia l’oportunitat de quedar com a persones anònimes amb el seu nom d’usuari. Potser a la vida real no es tracta igual a la gent jove, però a la Viquipèdia és un lloc on veuen que una persona jove, que està estudiant és tan competent per editar a la Viquipèdia com qualsevol persona amb moltíssims coneixements. La gent jove aporta molt de dinamisme i versatilitat a una cosa que es construeix col·lectivament.

Afavoreix la meritocràcia?

Situa en el mateix pla a persones amb molts coneixements acadèmics i a persones que estan obtenint aquests coneixements.

Quins projectes s’han desenvolupat a Tarragona?

A Tarragona vam començar amb la biblioteca pública fent diversos tallers orientats als seus usuaris. Això va portar que altres biblioteques del camp de Tarragona també s’animessin a realitzar aquests tallers pel seu públic. Se n’han fet a les biblioteques de Torredembarra, de Cambrils, etc. A més, amb l’activitat continuada del Viquiprojecte Biblioteca Pública de Tarragona, hem fet altres activitats, com la Viquitrobada 2014 dintre de la quan vam fer la viquimarató Tarragona per editar sobre temàtica local. Un format d’activitat que també hem repetit amb la Biblioteca de Cambrils i amb la mateixa biblioteca de Tarragona fent la viquimarató del Serrallo.

A més de totes aquestes activitats, també tenen interès en publicar a la Viquipèdia i utilitzar part del seu fons de llibres per penjar material. Així ho van fer pel fons de llibres de Teresa Rovira, filla d’Antoni Rovira Virgili; van penjar les portades dels llibres i les signatures d’autors consagrats de la literatura catalana.

A part, amb el Museu Nacional Arqueològic han alliberat material per diferents articles de la Viquipèda i amb l’Escola d’Art i Disseny fa tres cursos que tenim estudiants en pràctiques que il·lustren articles de la història de Tarragona. Hi ha altres institucions culturals que s’han interessat per la Viquipèdia, ja sigui a Riudoms o a Valls.

Les bibliotecàries com han vist la Viquipèdia?

L’han entès molt bé la seva funció de transmetre coneixement. Part de la transmissió del coneixement al segle XXI passa per Internet. I ara mateix parlar de coneixement obert a tothom és parlar de la Viquipèdia i els seus projectes germans. És tot un èxit tota la feina amb les bibliotecàries. Aquí a Tarragona crec que ho han entès perfectament i el comparteixen totalment. En el fons, treballem per un objectiu plegats.

Què hauria de fer Amical per continuar creixent?

El que veig és un cas únic de relació comunitària, que és el cas de la Viquipèdia en català. Primer de tot, és un lloc on hi ha dinàmiques comunitàries molt bones. La comunitat de la Viquipèdia participa molt a Amical perquè molts dels seus membres en formen part, i això crec que no es repeteix a altres territoris. Fins ara hem fet moltíssima feina de persones completament desinteressades i que ens ha anat molt bé. Ens avala tota la nostra trajectòria, que per ser molt curta ha estat molt intensa i amb molta feina feta. Per créixer, Amical ha d’apostar per augmentar les seves col·laboracions en el terreny educatiu, no només limitant-nos a universitat, sinó que creant moltes sinergies amb instituts, on hi ha moltes possibilitats d’aconseguir nous viquipedistes.

One thought on “Lluís Madurell: “La Viquipèdia en català és un cas únic de relació comunitària”

  1. Richard Samson

    Bona feina!

    Una cosa, però. Afirmar que el cas català és un “cas únic” de comunitat Viquipèdia, i a més destacar aquesta frase al títol, és en la meva opinió poc acertat. L’esforç comunitari caracteritza TOTS els projectes Wikimedia. Tots són únics però en aquest aspecte tots són força iguals. El que fa Amical és enfortir en el cas català una dinàmica ja existent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *