Wikimania 2016 i la bretxa de gènere

Per Ester Bonet

Jimmy Wales amb Rosie Stephenson-Goodknight

Jimmy Wales amb Rosie Stephenson-Goodknight

La meva motivació per assistir a Wikimania, va ser precisament per escoltar altres veus i aprendre d’altres maneres de fer per reduir la bretxa de gènere per tal de poder aplicar aquest coneixement a l’Espai Viquidones que el mes d’octubre arrencarà de nou.

Per començar, ja en l’acte inaugural Jimmy Wales va nomenar Emily Tremp-Woods (Keilana) i Rosie Stephenson-Goodknight (Rosiestep) com a viquipedistes de l’any, en reconeixement pel seu esforç per ampliar la presència de les dones a la Viquipèdia.

Pel que fa a les sessions, n’hi va haver dues d’específiques.

Gender gap in the Global South: Lessons from policy and outreach, de Rohini Lakshané (Rohini)

Del seu estudi es desprenen algunes de les causes de la bretxa de gènere com són:

  1. La desigualtat de gènere tradicional: responsabilitats a la llar, dificultat per obtenir un treball remunerat, abandonament escolar forçat, etc.
  2. Els factors econòmics (pobresa que normalment recau en les dones) o d’infraestructures que generen problemes d’accés a Internet, falta de disponibilitat de dispositius, etc.
  3. A l’Índia es troben amb 22 llengües diferents i per tant amb 22 diversitats culturals fet que comporta la percepció de la magnitud de la bretxa de gènere d’una manera diferent en cada cas.

La bretxa de gènere s’amplia en el cas d’usuaris intermedis i avançats. Alguns dels reptes que han d’afrontar les dones quan s’inicien a editar a la Viquipèdia són diferents als que s’enfronten els usuaris novells i són més difícils de tractar i no hi ha polítiques o directrius per fomentar la participació de les dones per tal que se sentin benvingudes tant en línia, com en els esdeveniments en espais físics i fins i tot si hi ha polítiques, la seva aplicació és irregular.

Propostes:

  • Crear un taller de sensibilització sobre la bretxa de gènere per a administradors.
  • Crear espais segurs d’edició per a dones per seguir el procés d’aprenentatge.

Content gender gap. Building an international movement, de Rosie Stephenson-Goodknight (Rosiestep)

Va presentar el seu projecte Women in red ja força conegut per la majoria de públic assistent, que té per objectiu corregir el biaix sistèmic existent pel que fa a continguts sobre dones a la Viquipèdia en anglès, tot convertint en blaus els enllaços vermells que fan referència a les dones. Va aprofitar per fer una una crida a aquelles persones interessades a
incorporar el seu mètode de treball en la seva llengua materna a la Viquipèdia. Però el més interessant, va ser la presentació del seu nou projecte Women in green el qual vol augmentar els articles de qualitat de biografies de dones que actualment són un 2,1 % i el primer objectiu és aconseguir 1.000 articles de qualitat sobre dones en anglès.

Finalment en el Grup de discussió Women and Gender gap: the way forward liderat per Florence Nibart- Devouard (Anthere) es van proposar accions per ajudar a reduir la bretxa de gènere com per exemple: campanyes a les xarxes socials, viquimaratons, projectes especials, eines de tecnologia, projectes d’investigació, etc. Es va constatar que la bretxa més important, no és només a la Viquipèdia, sinó en el món de la tecnologia, fet que s’aguditza encara més en els països del Global South.
Es va parlar també de l’objectiu que proposa el projecte ‘ Let’s fill the gender gap ‘ a la Suïssa francòfona en el qual a través de tallers s’ensenya a editar amb perspectiva de gènere i a treballar amb editors I editores expertes per sensibilitzar sobre aquest tema. També es va informar que aquest projecte ha contribuït tot aportant recursos per a principiants en la primera Wikimooc francesa, Es va insistir en la importància que té Wikidata, per a projectes com WHGI que ha estat mesurant les estadístiques de gènere a partir de dades obtingudes de Wikidata i cada setmana aquest mesurament es pot seguir en una pàgina web que mostra interactivament com la representació femenina està augmentant en la majoria de Viquipèdies i que a més s’està plantejant de crear alertes automàtiques per als pics i caigudes en la representació de gènere.
També es va proposar que en cada Capítol hi hagi una persona responsable de les qüestions relacionades amb el gènere.
Finalment es va decidir crear un portal per compartir totes les activitats de tots els Capítols de Wikimedia, que estiguin dissenyats per millorar la cobertura i la participació de les dones i les nenes (Actualment aquesta pàgina ja està creada).

One thought on “Wikimania 2016 i la bretxa de gènere

  1. Pingback: Baròmetre de l’ús del català a Internet – setembre 2016 – WICCAC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *