El coneixement no té fronteres

La Fundació Wikimedia té la seu als EUA, on tenim llibertats úniques que són essencials per garantir els projectes Wikimedia. Però la nostra missió és global. Instem enèrgicament l’administració dels EUA a retirar la recent ordre executiva que restringeix els viatges i la immigració d’alguns països, i que tanca les portes a molts refugiats.

Foto de la NASA, en domini públic/CC0.

Versió original

A la Fundació Wikimedia, la nostra missió neix de la convicció que tothom, a tot arreu, té alguna cosa a aportar a la nostra comprensió humana compartida. Creiem en un món que fomenta i protegeix l’intercanvi obert d’idees i d’informació, la comunitat i la cultura; on les persones de tots els països, llengües i cultures poden col·laborar lliurement sense restricció; i on la cooperació internacional duu a la comprensió comuna.

L’ordre executiva de la nova administració dels EUA sobre la immigració és un afront a aquesta visió. Impedeix l’esforç dels nostres companys i de les comunitats que treballen arreu del món per fer que el coneixement compartit i obert sigui accessible per a tothom. Quan es restringeix la nostra capacitat per unir-nos a través de fronteres, el món és més pobre.

El coneixement no té fronteres. La nostra saviesa humana col·lectiva durant molt de temps s’ha construït a través de l’intercanvi d’idees, des de la primera navegació marítima fins a la contínua exploració de l’espai exterior. Quan una societat ha ensopegat i caigut en la ignorància, altres han conservat els nostres registres i arxius, i han crescut amb ells. Al llarg dels anys obscurs d’Europa, els erudits de Bagdad van mantenir vius els escrits dels filòsofs grecs. Aquests estudis meticulosos, juntament amb els descobriments dels matemàtics perses i àrabs, van ajudar al seu torn a fer brollar el renaixement intel·lectual d’Europa.

La Viquipèdia és un exemple del que és possible quan les fronteres no obstaculitzen l’intercanvi d’idees. Avui en dia, la Viquipèdia conté més de 40 milions d’articles en gairebé 300 idiomes. Es construeix alhora per cada persona, de qualsevol continent i llengua. Es construeix a través de la col·laboració en persona i en comunitats, en trobades internacionals de persones ordinàries de tot el món. Aquests esforços col·laboratius ajuden centenars de milions de persones cada mes, obrint oportunitats de formació per a tothom.

La Fundació Wikimedia té la seu als EUA, on tenim llibertats úniques que són essencials per garantir els projectes Wikimedia. Però la nostra missió és global. Donem suport a les comunitats i projectes de tots els racons del globus. El nostre personal i els membres de la comunitat han de ser capaços de moure’s lliurement per tal de donar suport a aquest moviment global i fomentar l’intercanvi d’idees i coneixements, sense importar el seu país d’origen.

Instem enèrgicament l’administració dels EUA a retirar la recent ordre executiva que restringeix els viatges i la immigració d’alguns països, i que tanca les portes a molts refugiats. És una amenaça per a la nostra llibertat de recerca i d’intercanvi, i viola els drets fonamentals dels nostres companys, les nostres comunitats i les nostres famílies.

Malgrat que els records individuals poden ser curts, l’arc de la història és llarg, i es desplega en una progressió contínua d’obertura. A la Fundació Wikimedia, seguirem defensant els nostres valors de diàleg obert i de cooperació internacional. Allarguem la mà a tothom qui la necessita.

Katherine Maher, directora executiva
Fundació Wikimedia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *