#OnSónlesDones

Manquen dones a la Viquipèdia, manquen dones als museus, manquen dones als òrgans de decisió, manquen dones arreu. El biaix de gènere és una forma de biaix sistèmic. És per això que fa uns sis mesos un col·lectiu de dones va començar una pàgina per demostrar com els mitjans escrits en llengua catalana no representen prou bé l’opinió de les dones. Els seus informes diaris demostren que -efectivament- les dones estan infrarepresentades als mitjans de comunicació.

Demà dia 21 de febrer, dia de la llengua materna, el col·lectiu #OnSónlesDones farà un acte de presentació d’un informe de resultats dels seus sis primes mesos de vida. Des d’Amical Wikimedia ens sumem a la campanya de conscienciació, i demà piularem biografies de dones actives que exerceixen la seva professió en català, per donar visibilitat i recolzar a aquest col·lectiu.

 

#Onsónlesdones a la Viquipèdia

Sabíeu que a la Viquipèdia en català només el 13% de biografies són de dones? Volem corregir aquesta subrepresentació, tant a nivell de continguts, com de participació, com de perspectiva.En relació al biaix de contingut, un estudi fet amb sis de les grans enciclopèdies (anglès, francès, italià, castellà i rus) mostra que la presència de continguts de dones a la Viquipèdia es podria considerar fins i tot parcialment sobre-representada en comparació amb d’altres fonts clàssiques. En canvi, pel que fa al biaix estructural, es va trobar que els articles de dones tendeixen a enllaçar més a articles d’homes que a l’inrevés, el que es coneix com a Síndrome de la barrufeta, que consisteix en el fet que en el grup de persones de ficció, els membres masculins solen tenir alguna característica que els defineixi (com en els barrufets, per exemple, el filòsof, el que canta malament, el bromista, el que té mala sort, el jardiner, etc.) mentre que només hi ha un membre femení, la particularitat del qual és ser dona o noia i que no té cap altra característica especial (com en la comunitat dels barrufets, la barrufeta).

El biaix de lèxic agafa la idea del test de Finkbeiner, segons el qual una dona científica serà sovint més destacada per ser una dona que per ser una bona científica. A més, estima que les biografies de dones posen més èmfasi en aspectes relacionals, de gènere i familiars, mentre que les biografies d’homes del mateix àmbit laboral se centren en els seus èxits professionals. Per exemple, la paraula divorci és 4,4 vegades més freqüent en articles de dones que d’homes a la viquipèdia en anglès, xifra que puja fins el 4,7 i 4,8 en alemany i rus, respectivament. No disposem d’aquests estudis per a la Viquipèdia en català.

Us recomanem visitar el projecte #viquidones i sumar-vos-hi a algun dels grups d’edició social, com per exemple el que es realitza cada dimarts a la tarda a la UPF.

Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *