Bassel Khartabil: in memoriam

Arriben terribles notícies des de Síria. Bassel Khartabi, desenvolupador, bloguer, emprenedor i activista de la cultura lliure, ha estat executat pel govern sirià. Va ser un redactor precoç i freqüent, i sovint anònim, de la Viquipèdia en àrab. En Bassel estava decidit a preservar digitalment la ciutat de Palmira amb el projecte #NewPalmyra davant de l’amenaça del grup Estat Islàmic. Va ser un programador conegut per jugar un paper clau en el desenvolupament del moviment de codi obert al món de parla àrab. Va construir i va dirigir el projecte de Creative Commons (CC) a Síria i es va convertir en un defensor, no només de CC sinó també d’Ubuntu, la Viquipèdia i la xarxa lliure en general. En Bassel va ser també un important col·laborador en iniciatives de codi obert com Mozilla i Openclipart.

En Bassel va ser una figura àmpliament reconeguda en la comunitat de desenvolupadors d’internet de Síria, i el 2013 l’organització Index on Censorship li va concedir el Premi Llibertat Digital. Així mateix, el 2012, la revista Foreign Policy el va incloure en la seva llista Top Global Thinkers per “exigir, malgrat les dificultats, una revolució pacífica a Síria”.

En Bassel havia estat detingut pels serveis militars d’intel·ligència sirians el 15 de març de 2012. Des de llavors, havia estat a la presó sense que s’hagués celebrat un judici públic ni que s’haguessin presentat càrrecs contra ell. A més, el personal de presó l’havia sotmès a tortures greus i a maltractaments, incloent-hi el seu aïllament durant vuit mesos. Les Nacions Unides van considerar (PDF, pàg. 75) que les nombroses denúncies de tortura, els maltractaments i la manca d’accés a un advocat constituïen una violació dels seus drets humans bàsics. Un dictamen del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l’ONU també va afirmar que la seva “privació de llibertat” tenia un “caràcter arbitrari”. El desembre de 2012, en Bassel va ser acusat per la fiscalia militar. Durant aquesta breu audiència, no se li va permetre formular la seva defensa i tampoc va tenir accés a una representació legal. Posteriorment, va ser ingressat a la presó d’Adra, un centre qualificat d'”infame” per diferents mitjans.

El 3 d’octubre de 2015, en Bassel va ser traslladat des de la seva cel·la civil de la presó d’Adra a una ubicació desconeguda i no s’havia tornat a saber res d’ell. El març d’enguany feia 5 anys de la seva desaparició. Diverses informacions han confirmat ara la seva execució el 2015, poc després de desaparèixer de la presó d’Adra, sense haver informat ni a la seva família ni a les seves persones més estimades.

La comunitat d’Amical Wikimedia s’uneix a les mostres de condol expressades per moltes organitzacions i persones arreu del món. Amical Wikimedia se sent desolada per l’assassinat de Bassel Khartabil, un home fermament compromès amb el coneixement i la cultura lliures. La seva mort ens recorda inexorablement les moltes persones i famílies que arrisquen la vida per compartir el coneixement amb la humanitat i fer una societat millor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *