La Càpsula del Temps, una nova aposta en forma de concurs anual per a la qualitat i accessibilitat de la Viquipèdia i els seus projectes germans

Avui, 6 de febrer, l’Associació Amical Wikimedia ha donat el tret de sortida al nou concurs d’edició anual de la Viquipèdia i dels seus projectes germans Wikimedia en català: La Càpsula del Temps.

En un context d’apogeu de les notícies falses i de la manca de credibilitat de molts fets que ocorren al món, membres voluntaris d’Amical Wikimedia han plantejat enguany aquest viquiprojecte innovador, establert en forma de concurs gamificat, que té com a objectiu principal la millora en la verificabilitat de les efemèrides dels projectes en llengua catalana.

Un comptador amb les dues primeres xifres (2 i 0) ben visibles i les dues darreres en transicíó de l'1 i 9 al 2 i 0. La imatge presenta la llegenda "La càpsuda del temps"

La càpsula del temps. Imatge: Xavier Dengra, CC BY-SA

Els participants del concurs, que és obert a qualsevol persona, se submergeixen en la trama d’una càpsula del temps –els projectes Wikimedia– parcialment espatllada i que requereix la col·laboració de la societat perquè l’arregli amb l’addició de nous esdeveniments, naixements i defuncions d’arreu del món en articles de la cronologia de la història –sempre sota la premissa de fer-ho amb bibliografia fiable. Organitzat en diversos modes i fases temporals, qualsevol persona pot acumular-hi punts editant-hi a la Viquipèdia, però també als projectes Viquidites afegint-hi refranys, frases fetes i citacions; a Viquitexts transcrivint obres literàries que han passat al domini públic i a Wikidata amb minijocs per omplir-hi la seva base de dades lliure.

Amical Wikimedia ha apostat enguany per un concurs plenament innovador, disruptiu i alhora menys laboriós pels participants que no pas els dels anys anteriors, tot aturant la creació o ampliació significativa d’entrades per impulsar una espai clau i molt consultat, el de les efemèrides. Històricament, els articles sobre els dies de l’any, les dècades i els segles de la història han estat molt descuidats i sobretot mancats de citacions bibliogràfiques. Així doncs, els diversos modes i fases del concurs permetran parar especial atenció a temàtiques infrarepresentades tant a nivell geogràfic, temporal com d’abast sociocultural i etnològic. A més a més, permetrà als concursants poder entrar en disputa amb d’altres amb diverses finestres d’oportunitat i rangs de premis en qualsevol moment de l’any, facilitant-ne així la participació sostinguda i una competició més saludable per a la comunitat voluntària de viquipedistes.

Si bé aquest concurs és un projecte clau de l’any per tal d’assolir un balanç òptim a l’eix de Contingut i de Comunitat del Pla Estratègic 2019-2024 de l’Associació, aquest no serà pas l’únic concurs de llarga durada i enfocat a la qualitat dels projectes de coneixement lliure que organitzarà l’entitat de promoció del coneixement lliure en català.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *