Rècord de participació i resultats del projecte #1lib1ref, centrat en afegir referències a la Viquipèdia

Biblioteques, arxius i viquipedistes arriben al miler de referències noves a la Viquipèdia, duplicant el rècord de 2019

Per segon any consecutiu, la campanya internacional One Librarian, One Reference (un bibliotecari, una referència), popularment coneguda amb l’acrònim #1lib1ref, ha tingut una acollida rècord a la Viquipèdia en català. Una vuitantena de voluntaris han inserit 1013 referències bibliogràfiques a 628 articles diferents de l’enciclopèdia en línia, lliure i col·laborativa. Les dades d’enguany han duplicat de llarg el llindar del rècord que es va assolir a l’edició de 2019, quan 47 participants van inserir 417 referències a poc més de 300 articles diferents.

Imatge gràfica de la campanya #1lib1ref emprada a la Viquipèdia. Xavier Dengra, CC0, via Wikimedia COmmons

Des de l’any 2016, aquesta iniciativa encoratja a bibliotecaris d’arreu del món a transferir la seva expertesa a la Viquipèdia tot afegint-hi referències bibliogràfiques de qualitat. Les dades demostren que aquesta campanya, que se celebra cada any entre el 15 de gener i el 5 de febrer, està plenament consolidada a tot el territori catalanoparlant gràcies al programa #Bibliowikis. Aquest projecte va començar l’any 2012 de la mà d’Amical Wikimedia i les Biblioteques Públiques de Catalunya amb la intenció d’apropar la Viquipèdia i els seus projectes germans tant als usuaris com als professionals de les bibloteques, i és a dia d’avui un model de referència internacional pel moviment Wikimedia que fou fins i tot presentat i avalat per la UNESCO a París. 

Cal atribuir a aquesta relació de llarga durada l’interès i el compromís mostrat per personal de biblioteques d’arreu: des de la Biblioteca Nacional d’Andorra a diverses biblioteques públiques del País Valencià (com les de Potries o Gata de Gorgos) i de Catalunya (com ara Sant Pol de Mar i Lloret de Mar), passant també per biblioteques temàtiques com la del Col·legi d’Arquitectes Tècnics i Aparelladors de Barcelona, la del Museu de la Música de Barcelona o la biblioteca episcopal del Seminari de Barcelona, així com biblioteques d’institucions d’ensenyament superior com ara el CRAI de la Universitat de Barcelona, biblioteques de la Universitat Autònoma de Barcelona i la biblioteca de la Universitat de Perpinyà Via Domícia, entre d’altres. Les seves aportacions, sumades a les de desenes de voluntaris entusiasmats per aquesta proposta, han aconseguit que l’edició d’enguany d’aquesta campanya hagi superat totes les expectatives.

Recompte de les referències inserides a la Viquipèdia en català al llarg de la campanya #1lib1ref d’enguany. Font: Wikimedia hashtag search

Des d’un punt de vista més ampli, la campanya d’enguany també ha estat tot un èxit: més de 700 participants han inserit més de 14.500 referències a prop de 8.000 articles de la Viquipèdia en gairebé 60 idiomes diferents. Les edicions de la Viquipèdia en hebreu i en serbi han estat les que han aplegat major nombre de referències (al voltant de 4.000 cadascuna); mentre que la Viquipèdia en català ha ocupat la cinquena posició d’aquesta classificació internacional, només superada per edicions idiomàtiques de la Viquipèdia amb xifres de parlants i editors notablement superiors, com ho són la Viquipèdia en anglès i francès.

Número de referències inserides a les diverses edicions idiomàtiques de la Viquipèdia durant la campanya #1lib1ref 2020. Font: Wikimedia hashtag search.

D’altra banda, una visió general d’aquests cinc anys de campanya a la Viquipèdia en català presenta unes xifres que confirmen tant la consolidació del projecte com la presència de la comunitat catalanoparlant en posicions destacades a cadascuna de les edicions. Així doncs la Viquipèdia en català fou el segon projecte més actiu a les campanyes #1lib1ref dels anys 2016 i 2017 (només superada per la Viquipèdia en anglès); mentre que els darrers tres anys s’ha mantingut estable com el cinquè projecte més actiu en una iniciativa on les xifres han crescut sense aturador, especialment les de de participants provinents de les comunitats lingüístiques més nombroses, però també d’aquelles especialment sensibles amb la seva condició de llengües amb un número discret de parlants, com seria el cas del serbi o l’hebreu, que de bell antuvi també han freqüentat la part alta de les classificacions des de la primera edició de la campanya

AnyParticipantsReferències inseridesArticles millorats
201673244163
201768379282
201839186148
201947417310
2020811013628

Taula 1: Recompte de participants, referències inserides i articles millorats a la Viquipèdia en català al llarg de totes les edicions de la campanya #1lib1ref


AnyParticip.Wikis participantsRefs. inseridesArticles milloratsClassificació ViquipèdiaPodi
2016306911188202Anglès
Català
Francès
201772318403825362Anglès
Català
Francès
201885222660244205Anglès
Francès
Serbi
2019690471075361255Francès
Anglès
Serbi
2020716591455579305Hebreu
Serbi
Anglès

Taula 2: Recompte de participants, referències inserides, articles millorats, comunitats participants, classificació de la Viquipèdia en català i podi de totes les edicions de la campanya #1lib1ref


Per bé que l’edició d’enguany d’aquesta iniciativa es dona per finalitzada, des d’Amical Wikimedia se segueix animant als participants a persistir en el seu propòsit d’inserció de referències bibliogràfiques de qualitat per tal que els continguts que ofereix la Viquipèdia cada cop siguin de major qualitat i més fàcilment verificables.

#1lib1ref ens ha servit per a consolidar la nostra participació al programa #Bibliowikis. Ha estat una gran oportunitat per a incrementar el nombre de referències sobre contingut de temàtica andorrana a la Viquipèdia, tot dedicant especial atenció a la bibliografia publicada al Principat. La disposició de la biblioteca de referència del país per continuar participant activament d’aquesta i d’altres campanyes és total, i entomem amb optimisme el repte d’encoratjar a companys de professió a sumar-s’hi i perseverar en una iniciativa de transferència de coneixement en entorns digitals.

—Júlia Fernández, cap de la Biblioteca Nacional d’Andorra

Enllaços externs

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *