Un cicle de videoconferències sobre els projectes Wikimedia per afrontar el confinament

L’univers on es desenvolupa bona part de l’activitat d’Amical Wikimedia és essencialment en línia. Voluntaris d’arreu uneixen forces i dediquen el seu temps a fomentar i a incrementar el volum de coneixement lliure disponible en llengua catalana a Internet. No obstant això, una part molt significativa de la tasca de l’entitat es desenvolupa en un pla tangible, caracteritzat per l’intercanvi i el contacte proper entre persones: l’agenda de l’entitat és salpebrada de tallers, viquimaratons, trobades amb possibles col·laboradors, formacions, jornades de divulgació…

Les circumstàncies actuals han portat a Amical Wikimedia a cessar tota la seva activitat presencial per a reduir al màxim el risc de propagació del coronavirus SARS-CoV-2. Per tal de mitigar l’efecte que el confinament i la distanciació social poden causar entre la nostra comunitat, així com per recuperar progressivament la dinàmica de portes enfora que l’havia caracteritzat, Amical Wikimedia ha programat una sèrie de videoconferències obertes al públic i una altra d’interna enfocada a formar els seus membres en matèria de coneixement lliure, desenvolupament tècnic i en tasques de gestió i difusió de l’entitat.

Vista d'una taula amb gent asseguda treballant amb ordinadors portàtils. En primer terme, un ordinador amb la pàgina principal de la Viquipèdia a la pantalla

Responent al repte que el confinament suposa a una part significativa de l’activitat d’Amical Wikimedia. Imatge: Sandra Ratkovic, CC BY SA, via Wikimedia Commons

Aquestes sessions públiques, de caràcter formatiu i divulgatiu, seran a càrrec de viquipedistes amb una trajectòria consolidada dins dels projectes Wikimedia en llengua catalana. Entre les temàtiques que es tractaran destaquen tallers introductoris a l’edició de la Viquipèdia i dels seus projectes germans, sessions per alliberar imatges i documents sota llicència lliure, formacions específiques per a professorat o personal d’institucions culturals i també ponències dedicades a explicar en detall el funcionament i les polítiques consensuades per les comunitats que fan possibles aquests projectes.

Les videoconferències, així com la seva durada, continguts i nivell de dificultat, s’anunciaran a l’agenda d’actes de la Viquipèdia i a través de les xarxes socials, seran gratuïtes i estaran obertes a tothom que hi vulgui participar. Les sessions se celebraran a través de Jitsi, un servei de videoconferències de codi obert i multiplataforma que no requereix ni registre ni instal·lació, i es regiran pel protocol antiassetjament d’Amical Wikimedia.

La primera d’aquestes sessions serà un taller introductori a l’edició a la Viquipèdia, moderat per la coordinadora de projectes d’Amical Wikimedia, Esther Solé. En aquesta formació, d’una hora de durada, es guiarà als participants en els seus primers passos com a viquipedistes tot presentant-los recursos com la pàgina de proves i l’eina que s’empra per a referenciar els continguts. Aquesta formació està prevista pel 31 de març a les 18:00 i les inscripcions ja són obertes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *