Els tres dies d’or, el concurs de la Viquipèdia centrat en els articles de qualitat

La Viquipèdia ha posat en marxa un nou concurs de llarga durada que posa el focus en els articles de qualitat. La iniciativa, anomenada «Els tres dies d’or», cerca estimular l’avaluació d’articles especialment remarcables d’aquesta enciclopèdia lliure i col·laborativa per tal que rebin la distinció d’Article de Qualitat, ajudant així a incrementar la qualitat general del projecte.

Cartell promocional del concurs. Imatge: Xavier Dengra, CC BY-SA

El concurs està plantejat com un esprint de tres dies que es repeteix aleatòriament cada quatre setmanes aproximadament. Durant aquesta finestra de temps tan curta, els voluntaris que fan possible l’enciclopèdia en línia més visitada del món són convidats a realitzar diverses accions per incrementar el gruix d’articles distingits com a articles de qualitat a la Viquipèdia. Per una banda, poden optar per iniciar el procés de distinció d’aquells articles que destaquen per la seva completesa, que han superat un procés d’avaluació i que acompleixen els criteris de qualitat consensuats per la comunitat. Per l’altra, poden avaluar aquells articles que han estat presentats al procediment per altres usuaris o bé participar a les votacions que determinen si un article que ja ha estat sotmès a avaluació mereix finalment la distinció d’Article de Qualitat.

Per tal d’estimular la participació s’ha previst la realització d’un sorteig en finalitzar cadascun dels esprints. Els participants podran optar-hi tot acumulant tiquets simbòlics, que els seran concedits en major o menor quantitat segons la tasca realitzada durant l’esprint en qüestió. Tal com succeeix a la vida real, una major acumulació de tiquets pel sorteig incrementa les probabilitats que el participant resulti premiat.

Actualment, la Viquipèdia compta amb 807 articles de qualitat. La xifra equival a un 0’13% del total d’articles que ofereix el projecte i és sovint emprada com un indicador del rigor del procediment, car obtenir aquest distintiu no és senzill. El mètode de treball mitjançant el qual s’aconsegueix crear un article de qualitat és una adaptació del procediment de revisió habitual en entorns acadèmics, on autoritats d’una àrea de coneixement avaluen una producció científica a cegues, és a dir, sense conèixer-ne l’autor. En el cas de la Viquipèdia l’avaluació es realitza parcialment a cegues, ja que els usuaris sovint només es coneixen per les seves interaccions en el marc del projecte. A més, la majoria no són grans experts en la matèria tractada, de tal manera que la seva tasca avaluadora es fonamenta en la verificació dels continguts que ofereixen els articles proposats a avaluació –aquí rau la importància de citar les fonts d’on s’extreu la informació–, així com del rigor amb el que són presentats. El treball de lectura crítica i millora dels articles presentats per a rebre la distinció d’articles de qualitat és una mostra altament valuosa d’un dels principis bàsics del projecte, el treball col·laboratiu entre voluntaris per apropar-nos cada dia més a l’objectiu d’un món on tothom pugui accedir, lliurement i en la seva llengua, a coneixement rigorós, complet i de la màxima qualitat possible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *