El viquiprojecte «La veu és lliure» reemprèn el vol

Amical Wikimedia ha rellançat una nova versió del viquiprojecte «La veu és lliure», la iniciativa que té com a objectiu recollir en format àudio una presentació de cada biografia de la Viquipèdia. Aquest projecte habilita la recollida de talls de veu de 10-15 segons d’aquelles persones vives que tenen un article a l’enciclopèdia lliure tot exposant-ne el seu nom, cognoms, lloc i data de naixement exacte i la seva professió o activitat reeixida. Davant el nou interès pels fitxers de parla i després d’uns anys de molt baixa activitat, aquest viquiprojecte ha estat reformulat per voluntaris de l’entitat per tal que sigui més senzill i entenedor d’apujar-hi un fragment sonor i també per compartir-lo a les xarxes socials -de manera que qualsevol persona notòria pugui autoritzar-ne el fragment per a ser carregat a la plataforma.

Recopilant aquesta informació, ja sigui de forma directa com delegada, la finalitat és articular un banc d’arxius de veu degudament certificat tant pel que fa a la verificabilitat com a la cessió de drets. D’aquesta forma, la iniciativa permet posar de relleu la necessitat de coneixement lliure en la seva manifestació sonora i no només en les més habituals en l’àmbit viquipedista, que són l’escrita o la visual.

Els voluntaris d’Amical Wikimedia han volgut prioritzar preferentment la llicència de domini públic (CC-0) en les instruccions dels formularis de càrrega, conscients que altres iniciatives amb comunitats catalanoparlants com la de «Common Voice» —que cerca un sistema de parla intel·ligent en català— se’n puguin dotar per complementar els seus bancs sonors. Un altre aspecte rellevant del projecte és l’avenç en competències d’accessibilitat per a persones amb discapacitat visual i la possibilitat de narrar el tall sonor en qualsevol dialecte de la llengua, fets que contribueixen amb un gran valor afegit a la riquesa lingüística i a l’accessibilitat dels projectes de Wikimedia, dos dels eixos claus del Pla Estratègic 2019-2024 d’aquesta entitat.

Actualment, la Viquipèdia en català és la tercera llengua del món amb més feina feta i disposa de 74 arxius de veu, a tocar dels 79 de la versió en neerlandès i després dels 287 en anglès. Els voluntaris re-impulsors del projecte hi veuen una nova finestra d’oportunitat per dotar de referencialitat els projectes Wikimedia en català i per a crear sinergies amb altres iniciatives de reutilització de continguts i de promoció de la tradició oral i de la diversitat lingüística.

L’autorització per aquelles persones biografiades que vulguin delegar la cessió de l’àudio és la següent (aquí en PDF):

Gerard Soler i Xavier Dengra, juny de 2020

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *