La Viquipèdia en català ja té els 10.000 articles vitals

El repte de l’any del 20è aniversari de la Viquipèdia en català no era gens fàcil. La Viquipèdia en català sempre ha estat en les primeres posicions pel que fa a la completesa dels 1.000 articles bàsics. Però volíem fer un pas més, i el març del 2021 ens vam proposar tenir els 10.000 articles considerats bàsics que totes les viquipèdies haurien de tenir i millorar els existents. 

I, com tantes vegades, la comunitat viquipedista ho va tornar a fer. Del 16 de març al 31 de desembre es van crear els 516 articles que mancaven. També es van expandir la majoria dels articles de la llista amb 40.688 edicions i 42.235 referències. 1.056 usuaris van incorporar 39,44 milions d’octets als articles. 

La Viquipèdia en català és ara una de les tres que té tots els articles de la llista dels 10.000 i en menys d’un any ha passat de la posició 13 a l’11 pel que fa a la seva completesa, incrementant la puntuació en 6,67 punts, fins al 72,56.

És veritat, i no deixarem de dir, que la llista utilitzada és qüestionable pels seus biaixos. És anglocèntrica, està desactualitzada i és millorable en molts sentits, però és el més similar que vam trobar a una llista de 10.000 articles consensuada pel moviment.

Entre els 79 participants que es van apuntar al concurs i que més van contribuir a la millora, Amical Wikimedia va enviar com a detall una quarantena de capses regal amb experiències. 

“Que la suma de tot el coneixement humà estigui disponible lliurement en català, i que tot el coneixement sobre la cultura catalana estigui disponible per a tothom en qualsevol llengua”. Això és el que, a través del voluntariat, persegueix Amical Wikimedia, i el 2021 en aquest punt s’ha avançat significativament.

Però això mai s’acaba. Tots els articles, tant els 1.000, com els 10.000 com tots, segueixen i continuaran necessitant millores. Llanceu-vos-hi.

Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *