Wiki Takes Sueca 2022: l’any de Joan Fuster

Hector Gimeno. Informació de la imatge a Wikimedia Commons.

Novament, com ja va sent tradicional, hem col·laborat a l’edició de l’Escriptor Valencià de l’Any, qui enguany era Joan Fuster. Aquest any commemoratiu està organitzat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. I com a col·laboració hem organitzat actes dins del Viquiprojecte:Escriptor de l’Any 2022: Joan Fuster i ens hem centrat en visibilitzar Sueca a tots els projectes de la Fundació Wikimedia.

Sueca, terra de wiki takes

Així, amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV), Amical Wikimedia i Wikimedia Espanya, hem organitzat un wiki takes del territori suecà. Wiki takes que realitzàrem el 26 de novembre.

Aquest és el segon wiki takes que s’han fet a Sueca. El primer va ser el setembre de 2016, amb motiu del Concurs Internacional de Paella. És clar que ens quedàrem amb un bon regust. I amb la idea de tornar-hi.

Perquè Sueca és gran: no només de població, que en té vora 30.000 habitants, sinó també pel seu espai, que cobreix més de 90 quilòmetres quadrats de marjals, arrossars, tarongerars, platges i llocs poblats. Quedava Sueca per a fer-li moltes més fotos.

El nou wiki takes el férem amb idea d’arribar als llocs menys habituals, sense deixar de costat els més coneguts. Vàrem construir un llistat de uns cent llocs, que incloïa una barreja considerable de coses tretes de diverses fonts, tractant de que el resultant fora representatiu de tot el municipi.

Per un costat, monuments “de tota la vida”, com l’asil d’ancians, les esglésies de Sant Pere i la Mare de Déu de Sales, o les muralles carlines. Afegírem altres monuments menys coneguts trets dels llistats dels plans d’ordenació urbana, com el sarcòfag d’Utxana, els Canos o la finca dels Catalans. I també hi ficàrem edificis moderns dels llistats de la Fundación Docomomo Ibérico, com els apartaments Sucro o la nau de la factoria arrossera. I per si de cas, tinguérem cura de demanar també llocs dels poblats de la costa suecana, des del Perelló fins al Mareny Blau.

I calia tenir present també a en Fuster! Afegírem el lloc on realment va néixer, que no és on normalment es pensa, i el seu lloc de sepultura al cementeri local, en companyia de molts altres suecans il·lustres.

L’execució

Amb eixes cent coses per a retratar férem rutes. Sempre fa falta organitzar-ne més del que pots fer, que la gent té molta dedicació i supera les previsions. Les rutes inicialment eren cinc, distribuïdes per territoris -costa, marjal, riu Xúquer, i dues per a Sueca capital- a les que afegírem altres dues temàtiques -literària i modernista- que es creuaven amb les anteriors.

Cap planificació sobreviu a la seua execució. Dissabte 26 de novembre n’érem tretze, de wikitakers. I la gent s’organitzà més o menys a la seua. Aleshores, dos grups agarraren les rutes de Sueca capital, i un altre se’n anà a fer les vores del Xúquer. Va ser un matí molt aprofitat, fent fotos del centre de
Sueca, de la part més enllà de les vies del tren i de la ribera del Xúquer fins al cementeri. I els dies següents també van ser molt profitosos per la gent fotògrafa, perquè en revisar les 1900 fotos pujades, hi ha de les tres rutes de dissabte, però també de les que ningú havia triat.

El període de pujada es va estendre fins al 20 de desembre. Hi hagué gent que va aprofitar per fer fotos millors i, com ja he dit, de més coses. Ja ens ha passat abans i és molt encoratjador quan els participants organitzen l’activitat per ells mateixos: aparegueren fotos de la costa, de la marjal, de moltes coses. També es presentaren fotos de vesprades i nits; els wikitakers aprofiten el temps i les circumstàncies.
Una cosa que no estava prevista era l’ús de les tecnologies.

S’han desat fotos molt interessants fetes amb drons. El seu ús ha proporcionat unes visions de conjunt que reflecteixen elements grans en la seua totalitat i fins i tot imatges de conjunt de bon tros de l’espai del municipi.

Els resultats

Li hem fet 1900 fotos a Sueca. En són moltes? Serà que se les mereix. La qüestió no és tant la quantitat com la varietat. Se n’han presses de moltes coses. Dels temes proposat i d’altres que n’han sorgit durant el wiki takes. Hi ha fotos d’interiors de perruqueries i de bombes d’aigua, de crancs i de gallines, de camps i naus industrials.

Com que l’excusa era l’Any Fuster, hem fet una recollida de temes potencialment fusterians, en el sentit de que aquest era el poble de Fuster. I hem tret la seua casa natal, l’altra on va viure, els col·legis que hi havia, els llocs representatius d’un poble del segle XX (l’església, la casa de la vila, el mercat, la caserna de la Guàrdia Civil). Però no ens hem quedat als temes recurrents, tot i que també estan ben representats.

Segur que tot i que moltes coses queden fetes, hi haurà d’altres que encara no tinguen cap foto a Commons. Per exemple, hi ha molta marjal i conté moltes coses. A més el paisatge suecà és molt canviant al llarg de l’any, seguint el ritme de les tasques agrícoles, de la natura, i fins i tot del turisme.

Ens reforcem en la nostra convicció que Sueca és una terra de wiki takes, un territori on sempre s’hi troben coses noves per fotografiar i al que sempre cal retornar.

Aquí podeu veure totes les fotos.

Autoria d’aquest article: Montse Sàez i Luis Ulzurrun

Dorieo. Informació de la imatge a Wikimedia Commons

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *