Amical Wikimedia nomena Josep Nogué i Felip membre d’honor per la seva trajectòria «constant, atenta i desinteressada» dins l’entitat

Cartell de l’acte de distinció de Josep Nogué i Felip com a Membre d’Honor d’Amical Wikimedia (Més informació).

(Cornellà de Llobregat, 2 de febrer) Amical Wikimedia, l’associació independent de voluntaris en pro de la llengua catalana i el coneixement lliure a través de la promoció de la Viquipèdia, ha nomenat Josep Nogué i Felip com a membre d’honor en reconeixement a la seva trajectòria a l’entitat. Aquesta distinció se li ha atorgat, no només com a soci fundacional i per haver assumit la tresoreria des de la creació de l’associació, el 2009, i fins al 2016, sinó també per la seva contribució a les successives juntes, de manera constant, atenta i desinteressada.

L’entitat, en la seva Assemblea General del 2022 celebrada a Amposta, n’acceptà la proposta de nomenament. Nogué i Felip va ser una peça clau en totes aquelles juntes en què l’entitat va rebre distincions tan destacades com el Premi Nacional de Cultura del 2014 o el reconeixement com a entitat legítima del moviment internacional Wikimedia. Després de cinc anys de lluita institucional perquè l’entitat fos acceptada com a legítima, n’esdevingué la primera filial del món centrada en la promoció d’una llengua (el català) i no circumscrita a un estat.

Josep Nogué i Felip (Igualada, 1946) ha participat en diverses entitats socials, sindicals, veïnals, municipalistes i polítiques. A Cornellà de Llobregat, on viu des del 1972, fou part de la candidatura del PSUC i tinent d’alcalde d’Hisenda entre el 1979 i el 1985, i de Governació fins al 1987. Llicenciat en Ciències Econòmiques, treballà després durant diverses dècades a Caixa Catalunya i també ha col·laborat en l’empresa d’observatori econòmic Eixos.

Pel que fa a l’activitat dins la Viquipèdia, Nogué i Felip durant la dècada del 2010 va escriure entrades de gran valor. Entre aquestes destaca «Indagació sobre la naturalesa i les causes de la riquesa de les nacions», l’obra més prolífica d’Adam Smith i el primer tractat modern d’economia. L’entrada és distingida entre els 760 Articles de Qualitat del projecte. També n’ha escrit sobre Cornellà de Llobregat, ciutat de la qual el 2016 esdevingué un dels promotors del Viquiprojecte local per tal de fomentar la presència enciclopèdica i digital de la ciutat.

La placa de reconeixement que Amical Wikimedia ha lliurat a Nogué i Felip té un suport en forma de columna perquè «en Josep ha estat un dels principals pilars de l’entitat des del seu origen, un garant dels valors d’Amical Wikimedia, el català, el coneixement lliure i el voluntariat. De manera desinteressada ha posat els seus coneixements i el seu temps al servei de l’entitat sempre que ha fet falta», segons el president actual, Miquel Codolar. Tant presidents com l’exdirector de l’entitat han volgut reconèixer públicament el seu paper en l’associació.

«En Josep va ser un factor molt important en tot el procés de creació de l’associació i d’aconseguir el reconeixement», en destaca el primer president de l’entitat, del 2009 al 2013, Joan Ramon Gomà. «Jo em vaig emportar el mèrit, però ell, a l’ombra, sense protagonisme, va fer tant o més que jo per assolir els objectius», ha afegit. 

Gomà recorda com el va “enredar” per col·laborar amb l’associació per posar en marxa la part financera d’una entitat que començava del no-res. «Em va dir que sí i la seva participació va superar amb escreix totes les meves expectatives», exposa. També recorda com es van presentar conjuntament com «el capítol pirata» en una reunió a Berlín, on l’entitat no havia estat convidada. «Tot va anar molt bé fins que un volcà a Islàndia va fer tancar el trànsit aeri a Europa i en Josep i jo ens vàrem quedar uns quants dies bloquejats a Berlín», rememora.

Arnau Duran, president del 2013 al 2017, destaca que va ser en Josep Nogué qui el va convèncer a presentar-se a les eleccions. «Em va aconsellar i guiar contínuament sobre temes de governança, finançament, etc., i les seves aportacions van ser molt valuoses per assentar Amical en un moment de creixement important». Duran exposa també que «la seva ajuda desinteressada per l’associació com a tresorer durant molts anys és inestimable».

Laia Benito Pericas, que va presidir l’entitat del 2017 al 2019, considera que Nogué es mereix aquest reconeixement «per l’ajuda als diferents equips, l’esperit crític i les ganes de treballar bé», així com «per estar sempre disponible per comentar la situació d’Amical i disposat a ensenyar els altres». També en destaca «el caliu humà, el compromís a llarg termini i la visió crítica».

Per Àlex Hinojo, activista de gran trajectòria digital i que va ser el director de projectes de l’entitat del 2012 al 2018, «en Josep va fer fàcils coses que no ho eren, va assentar unes bases sobre les quals bastir un projecte». Hinojo considera que Nogué va «assumir la part ‘avorrida’ d’una organització perquè d’altres poguéssim fer les parts més ‘divertides’». «Va ser un plaer col·laborar amb ell!», conclou.

Marc Miquel, president el 2021, destaca que quan el va conèixer, «tenia un gran interès en què el projecte anés endavant i creia fermament en el valor de Viquipèdia per a la societat catalana». Afegeix que Nogué «ha continuat donant suport a tothom que li demanés, especialment en l’àmbit de tresoreria» i per això apunta que «ha estat fonamental pel bon funcionament de l’entitat». «Gent com el Josep, amb aquest gran compromís, fan Amical més fort i mostren que tots hi podem aportar. Li devem molt!», rebla.

Aquesta distinció com a Membre d’Honor és la segona que atorga l’associació, després que també li fos assignada a títol pòstum a l’empordanenc Jordi Coll i Costa. Cofundador i primer secretari d’Amical Wikimedia, ensenyà a editar la Viquipèdia i la difongué en molts tallers a la Catalunya del Nord. Morí el 2010 i el seu llegat roman encara avui com un dels 20 viquipedistes històrics amb més edicions a l’enciclopèdia lliure.

Fotografies de l’acte, en aquest enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *