Amical Wikimedia, al front comú contra el retrocés del català als cercadors

Foto de la nota de premsa de la Generalitat de Catalunya.

Diverses entitats que treballen per la llengua catalana en tots els àmbits s’han conjurat aquest dimecres amb el Govern de la Generalitat de Catalunya per solucionar conjuntament i de forma coordinada el problema pel qual el català ha perdut posicionament en les cerques web que fan les persones i empreses usuàries.

Des que es va detectar el problema, el Govern s’ha reunit amb representants de grans empreses, com Google o Microsoft, i d’entitats com el World Wide Web Consorsium, per esbrinar l’origen de la problemàtica, que afecta diverses llengües més enllà del català.

Els presents han considerat necessari estendre aquesta qüestió a governs i entitats del País Valencià, les Illes Balears i Andorra, per esdevenir actors proactius en la defensa del català a l’era digital.

A la reunió de treball hi han participat, a més d’altres representants de les secretaries de Polítiques Digitals i Política Lingüística, representants d’Amical Wikimedia, Fundació puntCAT, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i l’Institut Ramon Llull.

Govern i entitats han analitzat l’origen i l’abast del problema, han posat en comú les accions dutes a terme fins ara a diferents nivells i han posat sobre la taula diverses propostes per accelerar-ne la resolució. Entre elles, elaborar un estudi d’impacte amb indicadors per mesurar la problemàtica que permetrà plantejar amb dades objectives la situació a les grans operadores.

També s’analitzarà la situació d’altres països amb problemàtiques similars, i s’impulsarà un projecte col·laboratiu a través de la secretaria de Polítiques Digitals per estudiar a fons l’origen del problema.

El cas és que, des de fa alguns mesos, s’ha detectat un biaix dels resultats de cerques web cap al castellà en detriment del català, de manera que quan algú fa una cerca a Internet a través de qualsevol cercador, aquest dona preferència en els seus resultats als continguts digitals en castellà encara que aquests hi siguin també en català i malgrat que l’usuari tingui configurat el català com a llengua preferent.

Aquest comportament anòmal dels algoritmes de cerca afecta també altres llengües minoritàries com l’euskera o el gallec i majoritàries com el francès, que perd preferència davant l’anglès en els resultats de les cerques.

Segons dades pròpies de la Generalitat de Catalunya, la desviació dels resultats de cerques cap al castellà va començar el maig de 2022, però no va ser fins al setembre del mateix any quan va agafar rellevància.

Més enllà del perjudici a curt termini que causa en l’usuari el fet que no es respectin les seves preferències idiomàtiques, el problema té un impacte socioeconòmic, ja que afecta a la visibilitat dels continguts en català i, en conseqüència, a les visites i a les mètriques internes de les webs en català, que es poden traduir en menys vendes i pèrdua de rellevància. Però a més, pot comportar una davallada a llarg termini en el posicionament dels continguts en català a la xarxa perquè els mateixos algoritmes de cerca es basen en les pàgines més visitades per “aprendre” quines interessen més a l’usuari i, per tant, quines han de prioritzar en les cerques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *