Encara creus que la Viquipèdia no és una font fiable?

Ahir tot just va acabar l’edició del 2023 de la campanya #1lib1ref, emmarcada en el projecte Bibliowikis, un projecte d’abast català i que incentiva la participació de les #biblioteques i dels professionals que hi treballen en la creació de contingut de qualitat a la Viquipèdia catalana. Penso fermament que les biblioteques tenen molt a dir a la #Viquipèdia, i han i hem de ser uns dels principals generadors de continguts fiables i de qualitat, bo i aportant la nostra expertesa en la gestió de la informació. I és que crec fermament que forma part del nostre nucli dur de la professió el garantir, fomentar i difondre l’accés lliure a la informació contrastada i de qualitat.

Pren, doncs, tot el sentit, que el #1lib1ref s’emmarqui dins del #Bibliowikis, i que siguem precisament els #bibliotecaris els principals destinataris d’aquest projecte. Treballem al principal centre d’informació i coneixement de què disposa avui dia la humanitat, les #biblioteques, i som els primers que sabem i insistim en la importància de referenciar sempre, sempre, tot allò que s’escriu i es publica. També, naturalment, a la Viquipèdia. I és que el col·lectiu és una peça clau i indispensable per a garantir la qualitat i la veracitat de la informació que es publica en aquesta enciclopèdia un xic utòpica, fruit d’una altra visió d’internet, i que encara avui dia propugna i defensa i lluita per un coneixement compartit.

Així, des del 2019 s’han afegit un total de 9.943 referències, que han permès millorar la qualitat dels articles que podem trobar a la #Viquipèdia, i que han permès donar fiabilitat i credibilitat a l’enciclopèdia, i han ajudat —i ajuden— a que aquesta vagi perdent la rèmora de font d’informació obviable i de poca o nul·la qualitat. Ja fa anys que hi participo de forma entusiasta, i per exemple el 2021 vaig afegir 349 referències; el 2022, varen ser 514; i aquest 2023 han estat 381 les referències que he incorporat a diferents articles.

Després d’aquesta feina sostinguda en el temps —i amb xifres—, penso que la pregunta clau que cal que ens fem és si encara creus de debò que la Viquipèdia (com a mínim la catalana) segueix essent una font poc fiable.

[Article publicat originalment al blog de l’autor]

Tagged on: ,

One thought on “Encara creus que la Viquipèdia no és una font fiable?

 1. Vicenç Allue

  Daniel. Com a bibliotecari i viquipedista aposto fermament pel paper de les biblioteques en l’edició d’articles a la Viquipèdia. Com podem arribar mes i millor en el nostre col·lectiu ?

  Doncs penso que estaria be poder impulsar acords amb els responsables de les biblioteques de tota mena, públiques, escolars, universtàries, especialitzades … i fer-los veure el potencial que tenen les activitats relacionades amb la Viquipdia per promoure l’ús de les seves col·leccions i dinamitzar les activitats que es puguin portar a terme en els seus espais. Cal fer un pas en aquesta pedagogia mes “política” i ser més proactius davant les direccions competents.

  A nivell intern caldria anar millorant l’acompanyament amb els novells, peça clau del projecte, per fidelitzar nous editors. Aquest es un punt clau que sovint no acabem de trobar l’encaix entre la competència en l’edició i les observacions que puguem fer des de dins.

  Viquipèdia no te sentit en si mateix com a font, sinó com a introducció al coneixement, porta d’entrada que ens permeti donar una visió generalista a qualsevol dels temes enciclopèdics que es tracten. La qualitat és clau, i les referències son l’eina per poder justificar els continguts redactats.

  Si, crec que la viqupèdia es fiable en tant que la fem i alimentem entre tots. Sempre serà millorable i deficitària pel fet que es un acte voluntari, però hi hem de seguir treballant si apostem per la utopia del coneixement lliure i universal. A vegades les utopies es compleixen. Si no ens hi esforcem segur que no es compliran mai !

  Salut !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *