Un estudi de la Xarxa Vives proposa que la Wikidata organitzi el coneixement de la Viquipèdia per reduir el biaix de gènere

Un estudi desenvolupat pel Programa d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats proposa que Wikidata sigui el sistema d’organització del coneixement de la Viquipèdia per tal de contribuir a la superació del biaix de gènere i, al mateix temps, respondre millor a les necessitats dels usuaris. L’estudi es titula “Dones de categoria: Anàlisi del biaix de gènere a les categories de Viquipèdia” i ha estat desenvolupat per Núria Ferran-Ferrer -membre de la junta actual d’Amical Wikimedia-, Miquel Centelles, Yessica Macià, Juan-José Boté-Vericad i Julià Minguillon.

L’estudi pren com a punt de partida el biaix de gènere persistent a Wikipedia, detectat des de fa més d’una dècada, que fa que només el 5% de les entrades siguin biografies de dones (contra un 22% de biografies d’homes) i que menys del 15% de les persones voluntàries que editen Wikipedia siguin dones. Aquesta situació transversal a totes les Wikipedies s’agreuja en el cas de la catalana i la italiana pel fet que no utilitzen el gènere en les categories de classificació de les entrades. A la Viquipèdia catalana aquest criteri s’ha fixat en tres debats i votacions dins la comunitat. A més, l’estudi constata que “ha primat la cosmovisió de les persones que indexen i classifiquen les categories en detriment de les necessitats de les persones usuàries”.

La solució que proposa l’estudi és que un altre projecte de Wikimedia, la Wikidata, sigui la que organitzi el coneixement de la Viquipèdia mitjançant les seves ontologies. Segons l’estudi, “Wikidata no augmenta el biaix de gènere present en la societat” i ja és una eina vinculada exitosament a la Viquipèdia mitjançant eines com les infotaules o els registres d’autoritat. Actualment, Wikidata ofereix diferents opcions a la propietat 21 (gènere), com ara agènere, home, dona, intersexual, no-binari, transgènere home i transgènere dona, entre d’altres. En aquest sentit, les autores de l’estudi també plantegen la necessitat de “distingir una propietat pel sexe i una pel gènere a Wikidata”.

Adoptar les ontologies de Wikidata com a sistema d’organització del coneixement de Viquipèdia també “aconseguiria empoderar a les persones usuàries de Viquipèdia (lectores i editores) a l’hora de cercar i recuperar els continguts de l’enciclopèdia”. En aquest sentit, permetria fer les cerques triant els elements que es vulgui combinar, com ara professió, any de naixement o lloc de residència. De fet, la Viquipèdia ja genera categories que sorgeixen de Wikidata, com ara “persones vives”. L’estudi conclou que aquesta solució tècnica hauria d’anar acompanyat també d’una solució “de caràcter social, cultural i polític que comporta treballar amb la comunitat viquipedista a favor de l’acceptació dels estàndards internacionals reconeguts en l’àmbit dels sistemes d’organització del coneixement”.

Tagged on: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *