La catalana, la primera Viquipèdia a incloure les biografies de les 100 dones més influents de 2023

La Viquipèdia ja inclou les biografies de les 100 dones més influents de l’any 2023, segons el criteri de la BBC. De fet, la versió catalana d’aquesta enciclopèdia col·laborativa en línia ha estat la primera en assolir aquesta fita, tal i com ja ho va fer els dos anys anteriors. A data d’avui la versió en anglès inclou 67 d’aquestes biografies i l’espanyola 28. La resta de viquipèdies se situen per sota d’aquestes quantitats.

La cadena britànica va iniciar el 2013 la sèrie multiformat 100 women, que recull les que considera que han estat les dones més influents l’any anterior. Des del 2018 la comunitat viquipedista catalana ha assumit el repte i ha estat capaç de completar les biografies d’aquestes personalitats pertanyents a tots els àmbits, gràcies a un projecte en forma de concurs obert.

Pel que fa a la llista corresponent a 2023, a 1 de gener només disset de les 100 dones seleccionades ja tenien biografia a la Viquipèdia, entre elles la futbolista del FC Barcelona Aitana Bonmatí o la històrica líder feminista nord-americana Gloria Steinem. Per tant, en unes poques setmanes s’han incorporat 83 biografies, la primera de les quals va ser l’enginyera sueca Astrid Linder i les dues darreres, Bayang -activista de la sostenibilitat a la Xina- i Shairbu Sagynbaeva -emprenedora social del Kirguistan-. Una trentena d’aquestes dones ara mateix només tenen entrada a la Viquipèdia catalana.

Un total de dotze viquipedistes diferents han participat en el concurs, obert al llarg del mes de gener. El dia 31 s’haurà de comprovar que els articles estan complerts correctament, amb les referències, l’ortografia i l’estil propi de la Viquipèdia, i sense cap plantilla d’avís pendent de resoldre. Els tres primers classificats -sempre i quan hagin creat un mínim de cinc articles- rebran una capsa regal d’experiències com a premi, gentilesa d’Amical Wikimedia. El concurs “Les 100 dones de la BBC” l’impulsen membres d’Amical Wikimedia i està emmarcat en la iniciativa global Viquidones per revertir el biaix de gènere enciclopèdic en català.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *