La Viquipèdia en català celebra els 23 anys situant-se com la sisena millor en els 10.000 articles imprescindibles

La Viquipèdia en català celebra avui, 16 de març, els 23 anys de vida i ho fa a més amb la notícia d’haver esdevingut la sisena millor posicionada pel que fa a la inclusió i qualitat dels 10.000 articles considerats imprescindibles a nivell internacional. En el darrer mes, la Viquipèdia en català (o Viquipèdia en valencià) ha avançat dues posicions, superant les versions russa i japonesa i quedant a tocar de la francesa. Sobre l’efemèride, cal remarcar que la llengua catalana va ser la primera, després de l’anglesa, a disposar de contingut a la Viquipèdia.

Des del 2020, la llista dels “10.000 articles que tota Viquipèdia hauria de tenir” es fa servir com un dels paràmetres per a comparar la qualitat de les diferents versions de l’enciclopèdia en línia. Es valora que hi siguin presents tots els articles de la llista, però també la qualitat dels mateixos. En base a tot això s’assigna una puntuació, amb el 100 com a nota màxima, i la classificació s’actualitza el dia 16 de cada mes. A més, el llistat de 10.000 articles també es va actualitzant, de manera que sempre sigui un objectiu dinàmic.

En la darrera classificació, el català ha obtingut una puntuació de 85,39. És la que més ha pujat durant el darrer mes (amb un guany de 0,69). Per davant queden les viquipèdies en serbi, anglès, castellà i xinès, a més de la francesa, que està a només dues centèsimes. Aquesta puntuació i posició a la classificació són prou expressives de la potència de la Viquipèdia en català, així com de la feina desenvolupada específicament des del Viquiprojecte Els 10.000. El gener de 2020, quan es va començar a fer servir aquest paràmetre, la Viquipèdia catalana estava en la posició número 13.

La segona viquipèdia a tenir contingut propi

Precisament, el 16 de març de 2001, Jimmy Wales, fundador de la Wikipedia, va anunciar que volia crear viquipèdies alternatives en altres llengües, a més de l’anglesa. El mateix dia, amb pocs minuts de diferència, es van crear els dominis de les viquipèdies alemanya i catalana. L’alemanya, però, va restar latent un parell de mesos, mentre que en la catalana el primer article es va crear l’endemà mateix, 17 de març: era l’entrada corresponent a l’”àbac”. 

Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *